Mer om pensjonsavtalen

Du har noen rettigheter når det gjelder innskuddspensjonsavtalen. Disse, og svarene på noen ofte stilte spørsmål finner du her. Husk at Söderberg & Partners' megler alltid er tilgjengelig for bistand, råd og avklaringer.  Ta kontakt.

Innskuddene

Sparingen bedriften gjør hver måned, settes inn på pensjonskontoen din

Pensjonsalder

Du kan velge å starte uttak av pensjon fra Folketrygden (hvis pensjonen utgjør minst 1G i året) og tjenestepensjonsavtaler når du selv ønsker det etter å ha nådd tidligste uttaksalder. For alle som er født i 1963 eller tidligere er dette 62 år. For de som er født i 1964 eller senere øker denne laveste uttaksalderen gradvis måned for måned. Etter 10 år (for 1974-kullet) har laveste uttaksalder økt med ca. 1 år til 63. Etter 20 år (for 1984-kullet) har den økt med ca. ett år til. Og slik fortsetter det. 

Det er ingen sammenheng mellom å ta ut pensjon og å faktisk gå av med pensjon. Du har full fleksibilitet, men må spille på lag med arbeidsgiveren når det gjelder delvis tidligpensjonering

Dine rettigheter

Vær oppmerksom på rettighetene dine. Det handler om din fremtidige inntekt. Grunnleggende kunnskap om rettighetene, og gode beslutninger basert på dette, vil gi deg bedre pensjonsøkonomi.

Ifølge lov om innskuddspensjon § 2-7 har du har rett til:

·   å få innsyn i innskudd, avkastning (renter) og saldo på pensjonskontoen din

·   å få informasjon om investeringsvalget som er gjort for pensjonssparingen

·   å få vite om sparingens risiko, forventet avkastning og kostnader

·   å få tilstrekkelig informasjon til å foreta velfunderte investeringsvalg

·   å endre investeringen. (Les mer om det under spareprofil og investering)

·   å få vite om betydningen av gjenstående tid til uttak av alderspensjon

Egen pensjonskonto

I 2021 fikk alle nordmenn som jobber i det private sin egen pensjonskonto. Pensjonssparingen din fra tidligere og nåværende arbeidsgivere er nå samlet - alt på én konto. Hvis du var medlem i en innskuddspensjonsavtale hos tidligere arbeidsgiver, flyttes pensjonskontoen din automatisk til den nye arbeidsgiverens pensjonsleverandør. (Automatisk flytting skjer ikke hvis du har en selvvalgt leverandør for kontoen din).

Spareprofil og investering

Det er du som eier pensjonskontoen din. Valg av risiko i pensjonssparingen er det derfor du som må gjøre. Det kollektive investeringsvalget bedriften har gjort er ikke nødvendigvis det beste for alle - vi er i ulike private situasjoner. Mange vil derfor få mindre i pensjon enn nødvendig hvis de ikke tar grep. Derfor er det viktig at hver og én av oss har et bevisst forhold til dette og gjør sine egne investeringsvalg.

Gå inn på pensjonsleverandørens nettside eller app og gjør ditt valg. Du kan få gratis hjelp og investeringsrådgivning for pensjonskontoen av Söderberg & Partners. Ta kontakt.

Selvvalgt leverandør av pensjonskontoen din

Pensjonskontoen, og pengene på den, er dine. Du har anledning til å velge en annen kontotilbyder enn den pensjonsleverandøren arbeidsgiveren din har valgt. 

Forvaltningskostnadene arbeidsgiveren betaler for dine penger endres ikke hvis du velger en annen tilbyder. Velger du en tilbyder med lavere kostnader, vil differansen gå til sparing på kontoen din. Motsatt belastes kontoen din med differansen hvis du har valgt en tilbyder med høyere kostnader enn arbeidsgiver betaler. Men husk at kostnader kun er en del av bildet. Avkastningen på pengene er minst like viktig. Kontakt megleren hvis du ønsker veiledning. 

Kort tid igjen til pensjonsalder

Når du har få år igjen til uttak av pensjon har du rett til:

o   å få vite om risikoreduserende tiltak

o   på anmodning få råd om sammensetningen av investeringsporteføljen din

En samtale med Söderberg & Partners vil hjelpe deg med rettighetene dine. I tillegg kan du be om en mer omfattende seniorsamtale, som ser på din totale pensjon fra Folketrygden og alle arbeidsforhold, og ulike scenarier for pensjonsuttak.